Holocaust Namenmonument te Amsterdam

  • 17memorial01-web-master768
  • 05 web Holocaust
  • 01 web Holocaust
  • 02 web Holocaust (1)

Adviesbureau Vekemans heeft van het Nederlands Auschwitz Comité opdracht gekregen om hun kennis en ervaring in te gaan zetten bij de realisatie van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het ontwerp van Daniel Libeskind zal worden uitgewerkt door architectenbureau Rijnboutt en de hoofddraagconstructie door IMd Raadgevende Ingenieurs. Het monument komt in het hart van het Joods Kwartier te Amsterdam te staan, aan de Weesperstraat.

Het monument omvat vier Hebreeuwse letters (לזכר), die samen ‘In herinnering aan’ betekenen. Bezoekers komen in een labyrint van gangen, met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de 102.000 stenen staan een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal. Op de plek waar de bakstenen muren en de metalen vormen elkaar kruisen, is er een smalle leegte waardoor het lijkt dat de stalen letters zweven. Dat staat symbool voor de onderbreking in de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse volk.

Het gebruik van bakstenen is alomtegenwoordig in Nederland en in de steden van West-Europa. De stenen in combinatie met de sterk reflecterende geometrische vormen van de stalen letters, leggen een verbinding tussen het Amsterdams verleden en het Amsterdams heden. Op de plek waar de bakstenen muren en de metalen vormen elkaar kruisen, is er een smalle leegte waardoor het lijkt dat de stalen letters zweven. Dat staat symbool voor de onderbreking in de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse volk.

Beeldmateriaal Libeskind, IMd en de site Holocaust Namenmonument.

Voor een filmpje over het monument klik hier.

Share

Steffie

Metselwerk Adviseur bij Metselwerk Adviesbureau Vekemans

Dit vind je misschien ook leuk...