BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) met zelfdragende baksteengevel

De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) heeft initiatief genomen voor een studie naar de mogelijkheden voor realisatie van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen () met een keramische gevel.
Uit studies van het LenteAkkoord blijkt dat het realiseren van zeer lage EPC-waarden bij gestapelde woningen moeilijker te realiseren is dan bij grondgebonden woningen. Dat is gerelateerd aan de installaties, onvoldoende dakvlak voor zonnecellen, een groter aandeel glasoppervlak en de vele aansluitingen (lineaire warmteverliezen ter plaatse van balkons, galerijen e.d.).
Woongebouwen moeten vanaf 2020 bijna energie neutraal zijn. Hiervoor moet de gebouwschil optimaal geïsoleerd worden. Bij middelhoogbouw kan een zelfdragend metselwerk buitenblad daarbij een interessante oplossing bieden. Koudebruggen en onderbrekingen in het isolatiepakket door ondermeer balkons en geveldragers kunnen bij een zelfdragend buitenblad volledig worden voorkomen. In Zwitserland is dit al in de praktijk toegepast. (refererend naar ons project Freilager)
De mogelijkheden, kansen en belemmeringen van het toepassen van zelfdragende gemetselde buitengevels worden bij de studie in kaart gebracht. Uitgangspunt hierbij is een vergelijking tussen twee uitvoeringsvarianten van een appartementengebouw van 6 verdiepingen. Een traditioneel ontwerp dat in 2016 gebouwd (conform de geldende Bouwbesluit-eisen) en een BENG-variant van hetzelfde gebouw met een zelfdragend buitenblad.
De studie omvat ondermeer uitwerkingen en berekeningen op het gebied van bouwtechniek en architectuur, energieprestaties en bouwfysica, materiaalgebonden milieuprestatie, bouwkosten en life cycle costing en de uitvoeringsaspecten en faalkosten.
De studie wordt in opdracht van KNB uitgevoerd door architectenbureau OFFICE WINHOV, Metselwerk Adviesbureau Vekemans en bouwbedrijf Heijmans.

 

Foto: voorbeeldproject Freilager Albisriede te Zürich tijdens uitvoering zelfdragend metselwerk waar balkons in opgelegd zijn.

Share

Steffie

Metselwerk Adviseur bij Metselwerk Adviesbureau Vekemans

Dit vind je misschien ook leuk...